Merhabaa,
Tatil demeden, bayram-seyran demeden makale yazmaya devam ediyorum 🙂
Daha önce owncloud kurulumu ile ilgili bir makale yazmıştım ve yayınlarken sadece kurulumla kalmayacağımı belirtmiştim. Bu makalemde LDAP Authentication’ı göreceğiz.
Hızlıca kuruluma geçelim;
Owncloud ekranına giriş yaptıkran sonra market’e giriyoruz.
Market içerisinde LDAP Integration’u buluyoruz ve kuruyoruz.
Daha sonra ayarlar-User Authentication giriyoruz.
Sunucu üzerinde Php’nin ldap modulü kurulu değil uyarısı aldım. Php7 kurulumu yaparken eklemeyi unutmuşum.
SSH ile yum install php-ldap komutunu çalıştırıyorum. Php’nin ldap modulünü yüklüyorum. Kurulum bittikten sonra reboot etmek gerekli. Bir önceki makalemde chkconfig ayarlarını yapmamışım. Reboot sonrası sizde mariadb ve httpd servislerini on durumuna getiriniz.
Reboot sonrası uyarı kaybolmuştur. Şimdi aşağıdaki bilgileri doldurmamız gerek. Aşağıda neler girmeniz gerektiğini açıklayacağım.
Sunucu; ldap://sunucipadresi
Port; 389
Kullanıcı DN; Ldap authentication’ı sağlayacak kullanıcının yerini belirtmelisiniz. Eğer daha önce LDAP tecrübeniz olmadıysa oluşturduğunuz yada var olan bir kullanının properties tabına girerek Attribute Editor’den nasıl yazacağınızı bulabilirsiniz.
DN; Burada domain bilgisini girmelisiniz. Örnek domainimiz mertyakan.local olduğunu düşünelim. DC=mertyakan,DC=local yazmamız gerek. Buna göre siz kendi bilgilerinizi doldurunuz.
Tüm ayarları girdikten sonra tespit et ve sına diyebilirsiniz. Herhangi bir problem yoksa aşağıdaki yeşil buton yanacaktır.
Kullanıcılar tabına girerek kimlerin oturum açmasını istediğimizi belirteceğiz. Ben tüm domain kullanıcıların girmesini istedim. Sizler özel gruplara atama yapabilirsiniz. Seçme işlemi bittikten sonra ayarları doğrula ve kullanıcıları saya basınız. Benim domain userlarım 333 tane gözüktü. Devam edelim;
Oturum Açma kısmında herhangi bir şey değiştirmedim, fakat siz isterseniz oturum açma sırasında mail adresi ile oturum açılmasını sağlayabilirsiniz. Domain tarafında bir kullanıcı ile ayarları test ediyorum.
Son olarak Gruplar sekmesinde tekrar Domain Users’ı ekliyorum. Ayarlarım tamamlandı ve 1 grup bulundu uyarısını gördüm. Şimdi test edelim
Domain içerisinde bulunan bir kullanıcı ve yine domain şifresi ile giriş sağlayalım.
Sağ üstte gözüktüğü üzere isim soyisim bilgilerini çekebildi. Ldap authentication başarı ile sağlandı.
Şimdi sırada sertifika ve diğer gerekli olduğunu düşündüğüm uygulamaları sizlere makale haline getireceğim. Sağlıcakla kalın 🙂 ve bu arada iyi bayramlar 🙂
Güzel ve akıcı bir dille yazmışsınız. Elinize sağlık. Güzel konu.
Teşekkürler 🙂