Owncloud 10.0.9 Kurulum Adımları

Merhaba, En son 2016 yılında owncloud ile uğraşmıştım. Bugün bir ihtiyaç sebebiyle deneme yapmak istedim. Notlarımı da aşağıda sizlere ulaştırıyorum 🙂 Öncelikle sistem gereksinimleri ile başlayalım.
Ben bu makalede Centos7 kullandım. Diğer gereksinimleri yukarıda görebilirsiniz.
CentOs sunucumu kurduktan sonra ip yapılandırmasını gerçekleştirdim. Sunucunun güncelleştirmelerini tamamladım. Şimdi sıra geldi ön gereksinimlere:)   Php’nin 7+ sürümünü indirip-kurarak başlıyoruz. Bunun için ilk önce repoyu ekleyelim;
rpm -Uvh https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-7.noarch.rpm
rpm -Uvh http://rpms.remirepo.net/enterprise/remi-release-7.rpm
  Eğer php7+ kurmak istiyorsak elle birkaç ayar değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için repo’yu ekledikten sonra yum utils’i kurmamız gerek ve sonrasında tanımlamayı gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
yum install yum-utils
  Sonrasında tanımlamayı girmemiz gerek; (Php 7.1 için ilk kodu yazdım)
yum-config-manager --enable remi-php71   [Install PHP 7.1]
yum-config-manager --enable remi-php72   [Install PHP 7.2]
  Sonrasında php kurulumuna geçebiliriz.
yum install php php-mysqlnd php-pecl-zip php-xml php-mbstring php-gd php-mcrypt php-pear php-pspell php-pdo php-xml php-intl php-zip php-zlib
  Şimdi php’nin versiyonuna bakalım.   Şimdi php yapılandırma dosyasını açalım ve yükleme boyutunu arttıralım. Dilerseniz sed kullanarakta değiştirebilirsiniz.
sed -i "/ post_max_size = 8M / post_max_size = 256M /" /etc/php.ini
sed -i "/ upload_max_filesize = 2M / upload_max_filesize = 256M /" /etc/php.ini
Herşey tamamlanıktan sonra httpd servisini yeniden başlatın.   Şimdi sıra owncloud’u kurmakta. İndirme işlemi ile başlayalım; 10.0.9 ürününün bağlantı adresini kopyalıyoruz. wget ile kopyaladığımız bağlantıyı indiriyoruz   bz2 dosyasını açmak için yum install bzip2 komutunu çalıştırıp sonrasında tar xvC /var/www/html/ -f owncloud-10.0.9.tar.bz2 istediğiniz yolu göstererek açma işlemini gerçekleştiriyoruz.   Owncloud için izinleri gerçekleştiriyoruz;
chown apache:apache -R /var/www/html/owncloud/
  Şimdi sıra veritabanı oluşturmada;
yum install mariadb-server
Kurulumdan sonra versiyon kontrolü yapınız;   Şimdi gerekli tanımlamaları yapabiliriz,
mysql_secure_installation
ile db’yi tanımlıyoruz.   Sonrasında sırası ile;
mysql -u root -p
CREATE DATABASE owcloud;
GRANT ALL PRIVILEGES ON owcloud.* TO 'owclouduser'@'localhost' IDENTIFIED BY 'Sifre' WITH GRANT OPTION;
FLUSH PRIVILEGES;
quit
  Bu sunucu test amaçlı olduğu için firewall ve selinux ayarlarını kapatıyorum. Sizler dilediğiniz gibi tanımlamaları yapabilirsiniz.
systemctl stop firewalld
chkconfig firewalld off
setenforce Permissive
vi /etc/selinux/config
SELINUX=permissive
  Şimdi IPADRESI/owncloud ile ürünün anasayfasını görebiliyor olmamız gerek.Aşağıdaki ekranda bizlere yeni bir kullanıcıadı-şifre oluşturmamızı istenmekte. Ayrıca altta bulunan veritabını ve bilgilerini de girmemiz gerekmektedir.
Kasıtlı olarak veritabanının adını owcloud olarak oluşturdum:) Karışıklık gibi gözükebilir, fakat bu tarz ufak değiştirmeler, sorun çıktığında araştırmalarımı kolaylaştırıyor 🙂
  Giriş sağlandıktan sonra üstteki gibi bir ekranla karşılacakasınız. Normalde makaleyi bu kadar kısa tutup bitirecektim fakat bundan sonra aşağıdaki işlemleri farklı bir makalede gerçekleştireceğim.
  • AD entegrasyonu
  • New virtual host directive
  • Owncloud SSL sertifikası
  • 4.madde henüz aklıma gelmedi, gelirse editlerim 🙂
  Teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.