Vmware üzerine Hyper-v Replica Kurulumu ve Konfigürasyonu

Vmware üzerine Hyper-v Replica Kurulumu ve Konfigürasyonu için sizlerle bu makalede birlikteyiz. İlk önce Hyper-v Replica nedir, ne işe yarar, neden kullanmalıyız sorularını açıklayalım.

Hyper-V Replica, Hyper-V hostun üzerinde bulunan sanal makinelerin farklı lokasyonda olan bir Hyper-V hostuna replikasyonunu sağlar. Genel amaçla İş Sürekliliği & Felaket Kurtarma seneryosu tasarlamaya yardımcı olan bir çözümdür. Failover cluster’da ise aynı lokasyondaki makinaları replike edebiliriz. Aralarındaki en büyük fark budur.

image001

Şirketinizin ana lokasyonunda meydana gelecek yangın, sel, su baskını gibi doğal afet olaylarında bir anda sistemin düşmesi, belkide üzerinde çalıştığınız veriyi bir daha kullanılamayacak yapabilir. Hyper-v Replica ‘nın bize sunmuş olduğu en güzel özellik Storage a ihtiyaç duyulmaması. Ama istenirse ileriki bölümlerde Storage ekleyebileceğimizi göreceksiniz. Bana göre en güzel 2. Özellik Güvenliği arttırmak için SSL desteği sunması. IP üzerinden uzak lokasyonlara gönderilen paketlerin güvenliğini sağlamak önemlidir. Tercih edildiği senaryolarda replikasyon datası bir sertifika ile şifrelenerek HTTPs üzerinden taşınabilir. Yine ileriki konularda göreceğimiz Kerberos (HTTP) üzerinden 80 portuyla iletişim kurmaktadır. Kerberos üzerinden iletişim kurmak için her iki hostunda da aynı domainde olması gerekmetedir. Aynı domainde replikasyon olduğu için replike edilen veri encrypt edilmeden gönderilir.Güvenli ortam olduğu düşünerek encrypt yapılmamaktadır.

image002

 

Ben her şeyden önce yapımı ve yapmam gerekenleri çizmek istedim;

 

Yapımızda Vmware üzerine kurulu 3 adet makine olacak. Bunlarda 1 tanesi Domain Controller diğer 2’si replica yapılacak makina olarak hazırlanacak. Şimdi Domain controller makinamızı oluşturuyoruz.

image003

 

Domain Controller Kurulumu 1

Domain controller kurulumuna başlamadan önce ben makinanın ip sini 192.168.1.2 isminide dc olarak tanımladım.

image004

 

Domain Controller Kurulumu 2

Domain kurulumuna başlamak için next ‘e tıklayıp devam ediyoruz. Eğer yukarıda gördüğümüz “ Start the Remove Roles and Features Wizard “ a tıklarsak kurulu olan rolü silmek için kullanabiliriz.

image005

 

Domain Controller Kurulumu 3

Select installation Type ekranında Role-Based or Feature-Based installation ı seçerek devam ediyoruz.

 

image006

Domain Controller Kurulumu 4

Select Server ekranında Active Directory kurulumunu yapacağımız Server ımızı seçiyoruz. Bu özellik ile  ortamdaki Windows 2012 Server larımıza uzaktan kurulum yapabiliyor olacağız.

 

image007

Domain Controller Kurulumu 5

Server Roles tabından Active Directory Domain Services i seçiyoruz. Çıkan mesajda “Active Directory Domain Services” kurulumu yapabilmemiz için yüklenmesi gereken bazı feature lar karşımıza gelecektir. Bu feature lar Group Policy Management tool ve Remote Administration Tools altında bulunan Active Directory Module for Windows Powershell, Active Directory Administrative Center , AD DS Snap-Ins and Command Line Tools’ dur. Add Features düğmesine tıklayarak devam ediyoruz.

image008

 

Domain Controller Kurulumu 6

Bundan bir önceki ekranda Features ekleyebilirdik fakat herhangi bir features eklememize gerek yok. Next deyip ilerlediğimizde bize yapmış olduğumuz konfigürasyon ile ilgili bir ekran sunuyor. Bazı rollerin aktif hale gelebilmesi için “To install the flowwing roles, role services, ord features on selected server, click Install’a” Install” i işaretlersek bizim yerimize bilgisayarı yeniden başlatacak ve rolün aktif hale gelmesini sağlayacaktır. Install diyip bitiriyoruz.

image009

 

Restart ettikten sonra gelen ekranda Active Directory kurulumuna devam etmek için, “Promote this Server to a domain controller” tıklıyoruz.

 

image010

Domain Controller Kurulumu 7

Karşımızda domaine ne isim vereceğimizi soruyor. Eğer forestin içine yeni bir domain ekliyorsak; “add a new forrest” ı seçiyoruz ve yeni bir isim veriyoruz. Ben mert.local olarak belirledim. Devam ediyoruz.

image011

 

Domain Controller Kurulumu 8

Domain controller oluştururken aynı zamanda dns rolünüde kuruyor. Dns oluşturmamıza gerek olmadığını, kendisinin dns oluşturduğunun mesajını gösteriyor. Devam ediyoruz.

image012

 

Domain Controller Kurulumu 9

Type the Directory Services Restore Mode (DSRM) password kısmına, Active Directory Restore Mode için kullanacağımız Complex Password u yazıyoruz. Next düğmesine tıklayarak devam ediyoruz.

 

image013

Domain Controller Kurulumu 9

Additional Options kısmında domain imiz için kullanacağımız NETBIOS name ini belirliyoruz.

image014

 

Domain Controller Kurulumu 10

Database, Log file ve SYSVOL içeriğimiz için locationlarımızı belirliyoruz, NEXT düğmesine tıklayarak devam ediyoruz.

image015

 

Domain Controller Kurulumu 11

Review Options ‘da yapmış olduğumuz konfigürasyonu bize özet halinde çıkartıyor. Next deyip ilerliyoruz.

image016

 

Domain Controller Kurulumu 12

INSTALL düğmesine tıklayarak kurulumu başlatabilirsiniz, Kurulum tamamlandıktan sonra Server ınız restart edecek ve Active Directory kurulumunuz tamamlanmış olacaktır.

——————————————————————————————————————–

Domain kurulduğunu göre şimdi 2 adet replica çalışacak makinenin kurulumuna geçmeden önce makinelerin sanallaştırma desteğini açmak ve .vmx dosyasına ilgili kodu yapıştırmak gerekiyor.

hypervkurulumu

Hyper-v Kurulumu 1

Sanallaştırma desteğini açmak için “Virtualize Intel VT –x/EPT or AMD-V/RVI” işaretlememiz gerekiyor.

image018

 

Hyper-v Kurulumu 2

Virtual Machine Settings’ten için “Virtualize Intel VT –x/EPT or AMD-V/RVI” açtıktan sonra Hyper-v kurulacak makinanın .vmx dosyasına “hypervisor.cpuid.v0 = “FALSE”” kodunu yapıştırmamız gerekiyor.

 

image019

C:sanalmakina altındaki replika1.vmx i notepad ile açıp en alt kısmına hypervisor.cpuid.v0 = “FALSE” ekleyip kaydediyoruz.

image020

 

Hyper-v Kurulumu 3

Eğer sanallaştırma desteğini açmazsak karışımıza şu şekilde bir hata döndürecektir.

 

image021

Hyper-v Kurulumu 4

Server Roles tabından Hyper-v yi işaretleyip add features diyoruz.

 

image022

Her hangibir features eklemeden devam ediyoruz.

image023

 

Hyper-v Kurulumu 5

Ethernet kartını seçip Next’e tıklıyoruz.

image024

 

Hyper-v Kurulumu 6

Migration işlemine izin verilip verilmeyeceği seçilebilir ben seçmeden devam ediyorum.

 

image016

Hyper-v Kurulumu 7

İnstall seçeneği ile kuruluma devam ediyorum.

——————————————————————————————————————–

image026

 

Hyper-v Replica Kurulumu 1

Hyper-v kurulumu bittikten sonra Hyper-v Settings e giriyoruz. “Enable this computer as a Replica server” a tıklıyayarak İlglili hostun  Hyper-v Replica Server olabileceğini seçiyoruz.

Use Kerberos (HTTP) seçeneği üzerinden 80 portuyla iletişim kurmaktadır. Kerberos üzerinden iletişim kurmak için her iki hostunda da aynı domainde olması gerekmektedir. Aynı domainde olduğundan aradaki bağlantı güvenli olduğu düşünülerek encrypt edilmeden gönderilir.

Use Certificate-Based Authentication (HTTPS) seçeneği 443 portuyla iletişim kurmaktadır. Workgroup ve UnTrustedDomain ortamlarda kullanılır. Aradaki veri encrypt edilir. Tavisye edilen, hem aktif hostunuz hem de replike edilen hostunuzda sertifika olmalı ve bu sertifikalara hostlar güvenmelidir. Replike edilecek veriler encrypt edilir. İstenirse mevcut olan 80 ve 443 port numaralı buradan değiştirilebilir. Firewall dan ilgili portu açmak yeterlidir. Ben 2 makinamı da domaine kattığım için Use Kerberos HTTP yi seçiyorum.

Allow replication from any authenticated server diyerek bütün sunuculardan replike alabileceğini ve replike edilen sunucuları tek bir dizinde toplayabileceğini söylüyor.

Allow replication from the specified server diyerek hangi depolama ünitesinde tutulacağını seçebiliriz. Biz Allow replication from any authenticated server diyerek ilerliyoruz.

image027

 

Hyper-v Replica Kurulumu 2

Bize firewalldan Hyper-v Replica HTTP Listener ‘ı açmamız gerektiğini söylüyor.

image028

 

Hyper-v Replica Kurulumu 3

Windows tuşuna bastıktan sonra “Windows Firewall” yazıyoruz. Karşımıza çıkan ekranda Windows Firewall with Advanced’i seçerek devam ediyoruz.

image029

 

Hyper-v Replica Kurulumu 4

Hyper-V Replica HTTP Listener ( TCP – In ) ‘e sağ tıklayıp Enale Rule ‘a tıklıyoruz.Bu sayede Firewall’dan ilgili 80 portunu açıyoruz.

image030

 

Hyper-v Replica Kurulumu 5

Şimdi kurduğumuz Hyper-v nin üzerine bir adet sanal makine kuruyoruz.

image031

 

Hyper-v Replica Kurulumu 6

Bize özet ekranını gösteriyor. Finish diyerek makinamızı bitiriyoruz.

image032

 

Hyper-v Replica Kurulumu 7

Kurmuş olduğumuz sanal makinaya sağ tıklayarak Enable Replication’ı seçiyoruz.

image033

 

Hyper-v Replica Kurulumu 8

Specify Replica Server sekmesinde bize hangi makina  – makinalarla replike yapılacağını seçiyoruz. Benim 2. Replike makinamın ismi REPLICA2. Browse’ı işaretleyerek bilgisayarımızın ismini bulabiliriz.

 

image034

Hyper-v Replica Kurulumu 9

Chose Replication VHDs sanal diskimizin yerini gösteriyoruz.

image035

 

Hyper-v Replica Kurulumu 10

Bu ekran ilk replikasyonu nasıl yapacağını soruyor. İlk seçeneğimiz network üzerinden hemen replikasyona başlamaktır. Performanstan etkilenmemeniz için bu ilk replikasyonu zamanlama şansınız da bulunmaktadır. Replikasyonu ayarlama sürenizden bir hafta sonrasına kadar bir sürede zamanlanmış görev olarak çalıştırabilirsiniz. Biz Only the latest recovery poin i işaretleyerek devam ediyoruz.

 

image036

Hyper-v Replica Kurulumu 11

Chosose Initial Replication Method bize replikenin bir kopyasını harici bir diske alabileceğimizi sunuyor. Schedule Initial Replication ise kopya alınacaksa saat kaçta alınması gerektiğini soruyor. Biz test etmek amacıyla kurduğumuz için Send initial copy over the network ı işaretleyerek kurmuş olduğumuz sanal makinayı diğer replike olan makinaya göndereceğiz.

image037

 

Hyper-v Replica Kurulumu 12

Replike olacak olan bilgisayarın adını ( REPLICA2.mert.local ) hangi porttan bağlanacağını vs. bilgilendirmeleri bize sunuyor. Finish diyerek replikeyi başlatıyoruz.

 

image038

Hyper-v Replica Kurulumu 13

Kurduğumuz sanal makianın üstüne gelip sağ tıklayarak Replication – Planned Failover.. ı işaretleyerek belirli testler sonucunda replikayi başlatmış olacağız.

 

image039

Hyper-v Replica Kurulumu 14

Fail Over’a tıklıyoruz.

 

image040

Hyper-v Replica Kurulumu 15

Bize replikanın başarılı olduğunu ve diğer replike olan ( REPLICA2) makinamızda sanal makinanın başladığını bilgilendiriyor.

 

image041
replica

Hyper-v Replica Kurulumu 16

REPLICA2 makinamızda sanal makinanın geldiğini gördük. Hyper-v Replica makalemiz burada tamamlandı. Teşekkürler bir sonraki makalemizde görüşmek üzere.

 

“Vmware üzerine Hyper-v Replica Kurulumu ve Konfigürasyonu” için 4 yorum

  1. Ellerine sağlık bu konu hakkında hem Türkçe makale hemde açıklayıcı olmuş.Tesekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.