Merhabalar,
Önceki yazılarımda zabbix’i nasıl kurabileceğimizi sizlere aktarmıştım. Bu yazımda zabbix sistemimizde linux sunucuları izlemek için neler gerekiyor ondan bahsedeceğim.
Bildiğiniz üzere zabbix 10050 ve 10051 portları üzerinden birbirleri ile iletişime geçiyor. Bundan dolayı eğer sisteminizde bir firewall cihazı veya network tarafında yöneticiniz birkaç ayar değiştirdiyse bu portların engellenmemesini özellikle belirtmelisiniz.
Zabbix genel hatları ile 3 farklı şekilde izleme yapabiliyor. Bunlar; agent, snmp, ipmi ( jmx isminde bir interface var fakat hiç kullanmadım. O yüzden 3 farklı şekilde yazdım.)
Agent metodu; adı üzerinde, işletim sistemi olan cihaza kurulum yapılıp, konfigürasyonu ayarlandıktan sonra çalışması manasına geliyor.
Snmp metodu; daha çok işletim sistemi bulunmayan, fakat izlenmesi gereken ürünler kategorisini izleyebildiğimiz bir özellik. Örneğin; firewall, switch, router, yazıcı, kamera vb.
Ipmi ise belirli ürünlerin fan hızı, sıcaklık durumu gibi bilgilerini öğrenebildiğimiz metodtur.
Linux işletim sistemine biz agent mantığı ile bir kurulum sağlayacağız. Bunun için ben bir önceki makalemde kullandığım Centos7 makinamı kullanacağım.
( Not: Gerekli firewall ayarlarını yapmazsanız kurulum yapılacak fakat iletişim sağlanamayacaktır. )
Öncelikle benim kullandığım zabbix versiyonu 3.5.x
Agent kuracağım makina zabbix’i tanımadığı için, kullandığım versiyonun repo’sunu ekleyeceğim.
CentOS/RHEL 7:
$ rpm -Uvh https://repo.zabbix.com/zabbix/3.5/rhel/7/x86_64/zabbix-release-3.5-1.el7.noarch.rpm
Daha sonra;
$ yum install zabbix-agent
ile zabbix-agent’i sunucumuza kuruyoruz.
Kurulum bittikten sonra zabbix-agent conf dosyasını düzenlememiz gerekiyor.
Dosya içerisinde 2 adet bölümü düzenleyeceğiz. Bunlar;
Server=Zabbixsunucuipadresi
ve
Hostname=sunucuhostname
Dosyayı kaydedip çıkıyoruz.
Konfigürasyonun doğru olduğuna emin olduktan sonra zabbix-agent servisimizi çalıştırıyoruz.
Servisin başarılı bir şekilde çalıştığını gördükten sonra Zabbix sunucumuzun arayüzüne bağlanıp ilgili sunucuyu ekleyeceğiz.
Configuration sekmesi altında Create Host seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza aşağıdaki resimde bulunan ekran geliyor. Bilgileri dolduruyoruz. ( hostname’i değiştirilmemiş sunucuların takibini kolaylaştırmak için visible name kısmında daha düzenli bir isim belirleyebilirsiniz.)
Groups sekmesinde dilerseniz sizde şirketiniz için bir grup oluşturabilir, daha düzenli bir şekilde sunucularınız bir arada kullanabilirsiniz. İp adresi bilgisini girdikten sonra, üst sekmede mavi renkle gözüken Templates kısmına tıklıyoruz.
Zabbix’te izlenilmesi gereken her host’un bir template ile bağdaşması gerekmektedir. Bizim kullandığımız sunucu Centos7 olduğu için Template OS Linux template’i benim için yeterli. Fakat ileride şirketinizdeki Linux/Windows sunucuların özellikleri değiştikçe farklı template arayışına girebilirsiniz. Örneğin; Apache hizmeti veren bir linux sunucu için web servislerinin yoğun olduğu veya Active Directory olarak kullanılan windows için Active Directory servislerine hitap eden bir template gibi..
İlgili template’i seçip select tuşuna basıyoruz. Ardından Add ile template’i sunucuya kayıt etmiş olacağız.
Daha sonra host’u oluşturuyoruz. Host ile sunucumuz arasındaki bağlantı sorunsuz ve iletişimde herhangi bir problem yok ise Host sekmesinde yeni eklediğimiz sunucunun durumunu kontrol edebiliriz.
Gördüğümüz gibi host’um aktif ve Agent sorunsuz çalışıyor.
Örnek bir grafik;
Sağlıcakla 🙂